Τι είναι και πως θεραπεύονται οι άφθες;

by manager

Τι είναι και πως θεραπεύονται οι άφθες;

Η στοματική κοιλότητα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για λοιμώξεις και διάφορες παθήσεις. Μια από αυτές είναι και η άφθα.
Η άφθα είναι μικρό έλκος, μια μικρή πληγή δηλαδή, συγκεκριμένη σε διάμετρο, με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, που εμφανίζεται στο εσωτερικό του στόματος ή στο χείλος. Μπορεί να εμφανιστεί μια ή πολλές  μαζί και καλύπτονται από μια λευκή ή κιτρινωπή μεμβράνη.
Αυτό που νιώθει ο ασθενής στο σημείο που έχει εμφανιστεί η άφθα, είναι τσούξιμο ή κάψιμο και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και δυσκολία μάσησης ή κατάποσης, και σπανιότερα πρήξιμο των λεμφαδένων και εκδήλωση πυρετού. Η άφθα εξαφανίζεται από μόνη της σε διάστημα 1-2 εβδομάδων, ενώ είναι πιθανό να εμφανίζεται κάθε 2-3 μήνες.
Η αιτία της δημιουργίας άφθας στη στοματική κοιλότητα δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της όπως είναι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμίνης Β και φολλικού οξέος και άλλα.
Η θεραπεία μέχρι πρότινος περιελάμβανε αλοιφές και στοματικά διαλύματα. Σήμερα όμως υπάρχει η πιο ανώδυνη μέθοδος που ονομάζεται Laser! Η τεχνική είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Στόχος της είναι να μειωθεί ο κύκλος ζωής της άφθας και τα συμπτώματα εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας με άλλες ασθένειες.

by manager

Συσχετισμός περιοδοντίτιδας με άλλες ασθένειες.

Η αμέλεια της σωστής στοματικής υγιεινής οδηγεί, πέραν τον άλλων, σε ουλίτιδα. Η αμέλεια θεραπείας της ουλίτιδας οδηγεί σε περιοδοντίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι έρευνες έχουν στραφεί στην ανεύρεση πιθανών συνδέσεων της με άλλες παθήσεις. Πλέον είναι είναι εξακριβωμένο ότι ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω του ότι προκαλεί μικροαγγειακές βλάβες, υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση, καθυστερημένη επούλωση βλαβών και ξηροστομία, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργία επιθετικής περιοδοντίτιδας.
Επειδή όμως η σχέση είναι αμφίδρομη, δηλαδή η αθεράπευτη περιοδοντίτιδα επιδεινώνει την κατάσταση ενός διαβητικού, το National institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) των ΗΠΑ προτείνει στους διαβητικούς να διατηρούν όσο το δυνατόν σε άριστη κατάσταση τα ούλα τους και γενικώς τη στοματική τους υγιεινή.
Επιπλέον, πριν μερικά χρόνια, αίσθηση προκάλεσε η συσχέτιση της περιοδοντίτιδας με καρδιαγγειακές νόσους. Θεωρητικά τα παθογόνα στοματικά μικρόβια παίζουν ρόλο στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, όμως καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι η περιοδοντίτιδα συνδέεται με καρδιαγγειακές νόσους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια καλή στοματική υγιεινή συντελεί στην καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού, μιας και η στοματική κοιλότητα είναι η καλύτερη “είσοδος” μικροβίων. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

by manager

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

Ψάχνετε ακόμη έναν λόγο για να πιείτε άλλο ένα ποτήρι κρασί; Τώρα μια έρευνα αναλύει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του κρασιού και τη συμβολή του στη στοματική υγεία.

Έρευνα: Το κρασί σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα

Όλοι γνωρίζουμε ήδη ότι, το κρασί είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζατε είναι ότι αποτελεί ένα ισχυρό αντισηπτικό για το στόμα!
Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν σε μια έρευνα μελετήθηκαν οι ιδιότητες του κρασιού, της μπύρας, του αποβουτυρωμένου γάλακτος και του νερού, σε δείγματα των οποίων εγχύθηκαν μολυσματικά βακτήρια όπως τα βακτήρια salmonella, E. coli, και shigella.
Μετά από δύο μέρες, στο κρασί βρέθηκε η μικρότερη ποσότητα ζωντανών, παθογόνων μικροοργανισμών, γεγονός που σημαίνει ότι, το κρασί εξουδετερώνει μεγάλες ποσότητες αυτών των μικροβίων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πρόσφατα μια ακόμα μελέτη για να ανακαλύψουν πώς και γιατί το κρασί έχει αυτές τις φανταστικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό που βρήκαν είναι ότι, το κρασί καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο και οδοντική πλάκα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η οξύτητα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο κρασί δεν ευθύνονται για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Αντ ‘αυτού, οι ιδιότητες αυτές οφείλονται σε μια σειρά από οργανικές ενώσεις που βρίσκονται τόσο στα κόκκινα όσο και στα λευκά κρασιά!
Οι ερευνητές απομόνωσαν τις ενώσεις – γαλακτικό, μηλεΐνικό, σουξινικό και τρυγικό οξύ – και μετά την εξουδετέρωση της οξύτητας τους, διαπίστωσαν ότι σκοτώνουν το 99,9% των οδοντικών βακτηρίων και των μικροβίων που προκαλούν πονόλαιμο.
Η κατανάλωση κρασιού έχει ένα μόνιμο αντιβακτηριακό αποτέλεσμα,” έγραψαν οι συγγραφείς. Μια μικρή μόνο διάκριση, ωστόσο, είναι ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει τα βακτηρίδια από το λευκό κρασί, αλλά όχι κατά πολύ.
Πηγή: maxim.com