Πότε ένα παιδί πρέπει να πάει στον ορθοδοντικό;

Με αφορμή την πρωτοβουλία της Εταιρείας Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.) να συμμετάσχει ενεργά στην φετινή πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη σημασία της ορθοδοντικής υγείας, πρωτίστως στα παιδιά, τα οποία πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται γύρω στην ηλικία των 10-12 ετών, όταν το παιδί έχει αλλάξει όλα του τα νεογιλά δόντια και βρίσκεται εν μέσω της διαδικασίας ανατολής των μόνιμων δοντιών του.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ορθοδοντικοί, μερικές φορές οι ορθοδοντικές ανωμαλίες πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ πριν εδραιωθούν, καθώς η επιστήμη της Ορθοδοντικής έχει εξελιχθεί και προσφέρει ένα φάσμα λύσεων πολύ πιο αποτελεσματικών από τις συμβατικές μεθόδους. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών με συνωστισμό μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία με εξελίκτρες γνάθου, ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να αφαιρέσει επιπλέον δόντια.

Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι τα ορθοδοντικά προβλήματα που παραμένουν χωρίς θεραπεία δημιουργούν κι άλλα προβλήματα στη στάση του σώματος, την ομιλία, την πέψη καθώς επίσης και επηρεάζουν ψυχολογικά και συναισθηματικά τα παιδιά.

Ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας είναι ο τραυματισμός των δοντιών, ειδικά στα παιδιά που έχουν "πεταχτά" δόντια μπροστά και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και έτσι να τα τραυματίσουν ή και να τα σπάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλά παιδιά υποβάλλονται σε εξαιρετικά πολύπλοκες και επώδυνες διαδικασίες όπως η εξαγωγή και η απονεύρωση, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν υποβληθεί σε ορθοδοντικό έλεγχο από νωρίς.

Όπως έχουμε επισημάνει σε μια σειρά άρθρων εδώ στο DentalAlert, η κακή σύγκλειση είναι μια χρόνια ασθένεια που έχει αντίκτυπο στην ίδια την υγεία των δοντιών, αλλά και τη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Λιγα Λογια για την Ορθοδοντικη

Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία δυσμορφιών του στόματος και του προσώπου, που προκαλούνται από την κακή σύγκλειση των δοντιών ή/και των οστών της γνάθου.

Ο ορθοδοντικός ιατρός είναι ο ειδικός οδοντίατρος ο οποίος, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή, κάνει τουλάχιστον τριετή μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ορθοδοντική σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Η ειδικότητα της Ορθοδοντικής αναγνωρίσtηκε στη χώρα μας τον Μάιο του 1988.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 550 ενεργοί ειδικοί ορθοδοντικοί αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να χρησιμοποιούν τον τίτλο του Ορθοδοντικού.

Τα χαμογελα ενωνουν!

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας έχει το σύνθημα "Ο κόσμος ενώνεται όταν οι άνθρωποι χαμογελούν", ένα σύνθημα που όλοι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό όλη τη χρονιά. Δεδομένου ότι η εκπαίδευση για τα θέματα υγείας ξεκινά από την οικογένεια, η Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας (15 Μαΐου).

Την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας διοργάνωσε φέτος  η Παγκόσμια Ορθοδοντική Ομοσπονδία (World Federation of Orthodontists, W.F.O.), σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία η άμεση διόρθωση των προβλημάτων κακής σύγκλεισης των δοντιών.

Ορθοδοντική υγεία, λαμπερά χαμόγελα για όλους!

source http://www.dentalalert.gr