Φθόριο και παιδιά. Την χρειάζονται την φθορίωση;

by manager

Φθόριο και παιδιά. Την χρειάζονται την φθορίωση;

Φθόριο

Το φθόριο εμφανίζεται φυσικά στο φλοιό της γης, στο νερό και τα τρόφιμα. Πολλές χώρες μάλιστα εμπλουτίζουν το νερό με φθόριο. Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια, με τη μόνη του χρησιμότητα όμως την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας. Δεν συμβάλει σε καμμία άλλη λειτουργία του οργανισμού.
Μερικές σημαντικές πηγές τροφίμων για το φθόριο:
Τροφές που περιέχουν φθόριο
Το πόσο και αν το νερό της περιοχής σας εμπεριέχει φθόριο, είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε από την πόλη ή κοινότητα στην οποία διαμένετε.  Η σωστή περιεκτικότητα φθορίου στο νερό είναι 0,3 ppm.
Το φθόριο προστατεύει τα δόντια μας από την τερηδόνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της αδαμαντίνης έναντι των οξέων των μικροβίων του στόματος. Το φθόριο φτάνει στην αδαμαντίνη μέσω της ροής του αίματος. Το ίδιο αποτελεσματική όμως είναι και η φθορίωση, όπου ο οδοντίατρος εναποθέτει μια ποσότητα φθορίου κατευθείαν πάνω στα δόντια. Φθόριο περιέχουν πλέον και σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες.
Όπως έλεγαν όμως και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, παν μέτρον άριστον! Το φθόριο δεν είναι για…”χόρταση”. Η υπερβολική χορήγηση φθορίου μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του οργανισμού. Συμπτώματα αυτής μπορεί να είναι λευκά σημάδια πάνω στα δόντια τα οποία μετά γίνονται μαύρα.  Δεν προκαλούνται όμως σοβαρές συστηματικές βλάβες.
Φθορίωση στα δόντια των παιδιών συνίσταται, από τους οδοντιάτρους, να γίνεται 2 φορές τον χρόνο. Στην περίπτωση όμως που υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι το παιδί προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φθορίου, ίσως να μείνετε στην μια φθορίωση το χρόνο. Γι’αυτό και με την οδοντόκρεμα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε τα παιδιά να μην την καταπίνουν.
Όσο για την Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη φθορίου, στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής όρισε ως Απαραίτητη Πρόσληψη το επίπεδο των 4 mg /ημέρα (= 0.004 γραμμάρια) για τους ενήλικες και χαμηλότερα επίπεδα για τα παιδιά.
Χρήσιμες συμβουλές:
1. Ποτέ μη βάζετε το παιδί για ύπνο έχοντας στο στόμα μπιμπερό με γάλα ή τσάι.
2. Αποφεύγετε όσο γίνεται τα γλυκά.
3. Να επισκέπτεστε τον οδοντογιατρό για πρώτη φορά στην ηλικία ενός έτους και στη συνέχεια, δύο φορές το χρόνο.
4. Να μάθετε το παιδί να πλένει τα δόντια του δυο φορές την ημέρα.
5. Μάθετε το παιδί σας να μη μοιράζεται με κανένα την οδοντόβουρτσά του.
6. Να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση.
7. Να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα με καινούρια κάθε 3-4 μήνες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10 μύθοι γύρω από τα δόντια που βρίσκουν την αλήθεια τους

by manager

10 μύθοι γύρω από τα δόντια που βρίσκουν την αλήθεια τους

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τα δόντια

Παρεξηγήσεις και παρερμηνείες συμβαίνουν συχνά γύρω μας. Έτσι ακριβώς γεννιούνται οι μύθοι. Όσο και αν στην μυθολογία μας κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και σπουδαίο, στην οδοντιατρική  και σε ότι αφορά την στοματική μας υγιεινή μπορεί κάποιες φορές να αποβεί…καταστροφικό.
Ας αποκαταστήσουμε λοιπόν την αλήθεια σε 10 μύθους που έχουν ειπωθεί ή ακουστεί για τα δόντια μας.
ΜΥΘΟΣ: Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο χαλάνε τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει να κάνει τόσο η ποσότητα όσο η συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε ζαχαρούχες τροφές και ροφήματα. Ναι η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια των δοντιών μας διασπούν τα σάκχαρα των τροφών σε ένα οξύ που καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Αυτό χρειάζεται μόνο 20 δεύτερα για να συμβεί από την ώρα που θα καταναλώσουμε το γλυκό και θα διαρκέσει για 30 λεπτά. Οπότε αν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, κάντε το μια φορά και όχι πολλές φορές.
ΜΥΘΟΣ: Οι ακριβές οδοντόκρεμες είναι καλύτερες από τις φτηνές.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σημαντικό στην οδοντόκρεμα είναι να περιέχει φθόριο και όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά και όχι η τιμή της. Την ιδανική για την στοματική σας κατάσταση μπορεί να την συστήσει ο οδοντίατρός σας.
ΜΥΘΟΣ: Δεν πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου, αν τα ούλα μου αιμορραγούν.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρώτα από όλα, αν τα ούλα ματώνουν είναι ένδειξη φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδας) και πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσετε το βούρτσισμα με μαλακή οδοντόβουρτσα και χωρίς πίεση.
ΜΥΘΟΣ: Η λεύκανση είναι επιβλαβής γιατί καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ευτυχώς η οδοντιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που η λεύκανση εφαρμόζεται με σύγχρονες τεχνικές και υλικά και τα δόντια δεν βλάπτονται. Βέβαια συνίσταται η λεύκανση να γίνεται στο οδοντιατρείο, διότι ο οδοντίατρος γνωρίζει  και την ποιότητα του υλικού και την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Επιπλέον οποιαδήποτε επιπλοκή είναι άμεσα αντιμετωπίσιμη στο οδοντιατρείο.
ΜΥΘΟΣ: Οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η τσίχλες με ζάχαρη ναι. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη όμως αντιθέτως βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Η μάσηση της τσίχλας αυξάνεται η έκκριση του σάλιου, το οποίο προστατεύει από την τερηδόνα. Επίσης τα υπολείμματα τροφών και η οδοντική πλάκα απομακρύνονται. Μελέτες έδειξαν ότι οι τσίχλες με ξυλιτόλη μειώνουν τα επίπεδα βλαβερών βακτηρίων στο στόμα, καταπολεμώντας έτσι την τερηδόνα. Όμως, παν μέτρον άριστον, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε με τις τσίχλες γιατί θα έρθει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. Και καλό είναι οι τσίχλες να μην έχουν γεύση φρούτων.
ΜΥΘΟΣ: Βουρτσίζοντας τα δόντια σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζεται το οδοντικό νήμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει 100% σε όλα τα σημεία και επιφάνειες των δοντιών. Η χρήση οδοντικού νήματος μια φορά την ημέρα – κατά προτίμηση το βράδυ – ασφαλίζει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι τα καθαρά δόντια.
ΜΥΘΟΣ: Δεν έχω πρόβλημα στα δόντια μου, άρα δεν πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο λαός μας λέει: “προσέχω για να έχω”! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, είπε ο Έρασμος. Κάτι λοιπόν θα ξέρουν όλοι αυτοί. Στις δύο επισκέψεις το χρόνο που πρέπει να κάνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό, θα γίνει και κλινικός έλεγχος όπου οδοντίατρος μπορεί να προλάβει βλάβες που είναι σε αρχικό στάδιο και ακόμη δεν έχουν δώσει συμπτώματα.
ΜΥΘΟΣ: Οι οδοντιατρικές εργασίες πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν υπάρχουν εργασίες, όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις και εξαγωγές που επείγουν μπορούν να γίνουν άφοβα στο οδοντιατρείο. Ο καθαρισμός των δοντιών επίσης είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των βλαβών που δημιουργούνται στα ούλα από τις ορμονικές διαταραχές. Οποιαδήποτε εργασία δεν επείγει μπορεί να γίνει μετά την εγκυμοσύνη.
ΜΥΘΟΣ: Η υγεία των δοντιών είναι κληρονομική.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κληρονομικότητα έχει πολύ μικρή επίδραση στην υγεία των δοντιών. Η επιμελής στοματική υγιεινή, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι οι παράγοντες που θα φέρουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.
ΜΥΘΟΣ: Τα φρούτα κάνουν καλό στα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Γενικά ναι. Ειδικότερα όμως κάποια όξινα φρούτα, όπως πορτοκάλια ή μανταρίνια, αλλά και οι όξινοι χυμοί προκαλούν κάποιου βαθμού διάβρωση στα δόντια. Η διάβρωση αυτή κάνει το σμάλτο λεπτό και αδύναμο, οπότε αποφεύγετε την υπερκατανάλωση. Οι όξινοι χυμοί καλό είναι να καταναλώνονται με καλαμάκι και για τα επόμενα 30 με 60 λεπτά να μην βουρτσίσετε τα δόντια λόγω της αδυναμίας της αδαμαντίνης.
Διαβάστε και το Τι αποτελεί μύθο και τι αλήθεια για τα δόντια!
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πως ο αισθητικός οδοντίατρος ομορφαίνει το χαμόγελό μας;

by manager

Πως ο αισθητικός οδοντίατρος ομορφαίνει το χαμόγελό μας;

αισθητικός οδοντίατρος

Ο αισθητικός οδοντίατρος δεν ασχολείται με τα νοσήματα του στόματος και των δοντιών, αλλά με την αισθητική αυτών. Η Αισθητική Οδοντιατρική είναι ένας σχετικά νέος κλάδος της Οδοντιατρικής.
Ο αισθητικός οδοντίατρος σχεδιάζει ένα χαμόγελο που πρέπει να ταιριάζει συμμετρικά στο πρόσωπο του ασθενούς, Θα πρέπει να αντιμετωπίσει χρωματικά και μορφολογικά προβλήματα. Για πετύχει τα παραπάνω μπορεί να χρειαστεί κάποιες φορές την βοήθεια περιοδοντολόγων, στοματοχειρούργων, ορθοδοντικών ή προσθετικών οδοντιάτρων.
Μια απλή λεύκανση δοντιών μπορεί να είναι η λύση σε ένα χρωματικό πρόβλημα των δοντιών. Μερικές φορές όμως χρειάζεται να ακολουθηθούν ορισμένες πιο πολύπλοκες τεχνικές για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι θεραπείες που σχετίζονται με την αισθητική οδοντιατρική περιλαμβάνουν:

  • Λεύκανση δοντιών
  • Bonding δοντιών (όψεις ρητίνης)
  • Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες
  • Όψεις πορσελάνης
  • Ενθετα πορσελάνης
  • Εμφυτεύματα
  • Ουλοπλαστική
  • Ορθοδοντική – Διόρθωση σύγκλεισης
  • Αντικατάσταση μεταλλικών σφραγισμάτων με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα)

Διαβάστε περισσότερα εδώ.