Το φθόριο εμφανίζεται φυσικά στο φλοιό της γης, στο νερό και τα τρόφιμα. Πολλές χώρες μάλιστα εμπλουτίζουν το νερό με φθόριο. Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια, με τη μόνη του χρησιμότητα όμως την πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας. Δεν συμβάλει σε καμμία άλλη λειτουργία του οργανισμού.
Μερικές σημαντικές πηγές τροφίμων για το φθόριο:
Το πόσο και αν το νερό της περιοχής σας εμπεριέχει φθόριο, είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε από την πόλη ή κοινότητα στην οποία διαμένετε. Η σωστή περιεκτικότητα φθορίου στο νερό είναι 0,3 ppm.
Το φθόριο προστατεύει τα δόντια μας από την τερηδόνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της αδαμαντίνης έναντι των οξέων των μικροβίων του στόματος. Το φθόριο φτάνει στην αδαμαντίνη μέσω της ροής του αίματος. Το ίδιο αποτελεσματική όμως είναι και η φθορίωση, όπου ο οδοντίατρος εναποθέτει μια ποσότητα φθορίου κατευθείαν πάνω στα δόντια. Φθόριο περιέχουν πλέον και σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες.
Όπως έλεγαν όμως και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, παν μέτρον άριστον! Το φθόριο δεν είναι για…”χόρταση”. Η υπερβολική χορήγηση φθορίου μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του οργανισμού. Συμπτώματα αυτής μπορεί να είναι λευκά σημάδια πάνω στα δόντια τα οποία μετά γίνονται μαύρα. Δεν προκαλούνται όμως σοβαρές συστηματικές βλάβες.
Φθορίωση στα δόντια των παιδιών συνίσταται, από τους οδοντιάτρους, να γίνεται 2 φορές τον χρόνο. Στην περίπτωση όμως που υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι το παιδί προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φθορίου, ίσως να μείνετε στην μια φθορίωση το χρόνο. Γι’αυτό και με την οδοντόκρεμα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε τα παιδιά να μην την καταπίνουν.
Όσο για την Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη φθορίου, στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής όρισε ως Απαραίτητη Πρόσληψη το επίπεδο των 4 mg /ημέρα (= 0.004 γραμμάρια) για τους ενήλικες και χαμηλότερα επίπεδα για τα παιδιά.
Χρήσιμες συμβουλές:
1. Ποτέ μη βάζετε το παιδί για ύπνο έχοντας στο στόμα μπιμπερό με γάλα ή τσάι.
2. Αποφεύγετε όσο γίνεται τα γλυκά.
3. Να επισκέπτεστε τον οδοντογιατρό για πρώτη φορά στην ηλικία ενός έτους και στη συνέχεια, δύο φορές το χρόνο.
4. Να μάθετε το παιδί να πλένει τα δόντια του δυο φορές την ημέρα.
5. Μάθετε το παιδί σας να μη μοιράζεται με κανένα την οδοντόβουρτσά του.
6. Να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση.
7. Να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα με καινούρια κάθε 3-4 μήνες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ωρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ.: 9:30πμ – 3:00μμ
Δευτ. & Τετ.: 6:00μμ – 9:00μμ