Ερευνητές ανακαλύπτουν μέθοδο για τον έλεγχο ανάπτυξης των δοντιών!

by Super User

Αν και η γενετική έρευνα αποκτά ολοένα και σημαντικότερη θέση στους τομείς της ιατρικής και της βιολογίας, στον τομέα της οδοντιατρικής έχει πολύ λιγότερες εφαρμογές.

Ωστόσο, σε μια πολλά υποσχόμενη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιγενετικοί μηχανισμοί – η μελέτη των αλλαγών στους οργανισμούς που προκαλούνται από την τροποποίηση της γονιδιακής έκφρασης – μπορούν να ελέγξουν τη διαμόρφωση και ανάπτυξη των ριζών στα δόντια, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει κάποια μέρα στην αναγέννηση των δοντιών.

Οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας διεξήγαγαν από κοινού τη μελέτη, η οποία εξέτασε την πρωτεΐνη EZH2 που είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανάπτυξη των οστών του προσώπου.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό, όμως, ήταν αυτό που συμβαίνει όταν η EZH2 δεν υπάρχει στην ανάπτυξη των γομφίων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η EZH2 και η πρωτεΐνη που ονομάζεται ARID1A πρέπει να είναι ταυτόχρονα παρούσες και σε ισορροπία προκειμένου να σχηματίσουν τη ρίζα του δοντιού και να επιτρέψουν την σωστή ενσωμάτωση των ριζών με τις γνάθους.

Αισθάνομαι ενθουσιασμένος γι ‘αυτή την ανακάλυψη γιατί μέσω της ανθρώπινης εξέλιξης, υπάρχουν αλλαγές στη διατροφή μας και το περιβάλλον που μπορούν να επηρεάσουν τους τρόπους με τους οποίους ρυθμίζονται τα γονίδιά μας. Μπορούμε σαφώς να δούμε τη διαφορά μεταξύ του σχηματισμού της οδοντοστοιχίας μας σε αντιδιαστολή με τους Νεάντερταλ,” δήλωσε ο Δρ. Yang Chai, Αναπληρωτής Πρύτανης της Έρευνας στη Σχολή Herman Ostrow, σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα της USC.

Σύμφωνα με τον Chai, οι ρίζες των γομφίων στους Νεάντερταλ είναι μεγαλύτερες από αυτές των σύγχρονων γομφίων, μια πιθανή επίδραση της αυξημένης πίεσης στις EZH2 και ARID1A σήμερα, ως αποτέλεσμα αλλαγών στην άσκηση και τη διατροφή.

Ο Chai εξήγησε περαιτέρω ότι, ο τρέχων στόχος αυτής της έρευνας είναι να είναι σε θέση να αναδημιουργήσει ρίζες γομφίων και να τοποθετήσει στεφάνες πάνω από αυτές. Ο απώτερος στόχος είναι η αναγέννηση των δοντιών.

Η έρευνα έχει τίτλο “Antagonistic interaction between Ezh2 and Arid1a coordinates root patterning and development via Cdkn2a in mouse molars“. Δημοσιέυτηκε στο διαδίκτυο την 1η Ιουλίου 2019, στο eLife.

Πηγή: dental tribune

Οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να κοιμούνται με την τεχνητή οδοντοστοιχία

by Super User

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας αντιμετωπίζουν ηλικιωμένοι που κοιμούνται το βράδυ φορώντας την τεχνητή τους οδοντοστοιχία, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Ηλικιωμένοι που φορούν την τεχνητή τους οδοντοστοιχία κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 524 άντρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 88 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα υπήρξαν 28 νοσηλείες και 20 θάνατοι από πνευμονία.

Σε 453 ανθρώπους που φορούσαν τεχνητή οδοντοστοιχία, ποσοστό 41% που τη φορούσαν ενώ κοιμόνταν είχε περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει πνευμονία σε σχέση με όσους την αφαιρούσαν τη νύχτα, σύμφωνα με το Toshimitsu Iinuma of Nihon University School of Dentistry, στην Ιαπωνία.

Ο κίνδυνος εμφάνισης πνευμονίας όταν κάποιος φορά την τεχνητή οδοντοστοιχία τη νύχτα είναι συγκρίσιμος με τον υψηλό κίνδυνο πνευμονίας που συνδέεται με τη νοητική εξασθένηση και το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και αναπνευστικής νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ηλικιωμένοι που φορούσαν την τεχνητή τους οδοντοστοιχία ενώ κοιμόνταν ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως πλάκα στη γλώσσα και την οδοντοστοιχία, καθώς και φλεγμονή στα ούλα.

Ο Frauke Mueller, του University of Geneva, σημειώνει ότι όπως προκύπτει από την έρευνα, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να ενημερωθούν να μην φορούν την οδοντοστοιχία τους όταν κοιμούνται.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Dental Research.’’

 

Πηγές: ‘’Journal of Dental Research.’’

Μεταλλική γεύση στο στόμα: Τι την προκαλεί

by Super User

Η μεταλλική γεύση στο στόμα είναι μια ανωμαλία της αίσθησης της γεύσης, που υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα μας:

Προβλήματα του στόματος και της ρινικής κοιλότητας

Τα προβλήματα στο στόμα και τα δόντια μπορεί να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης. Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα και αποστήματα μπορεί να παράγουν άσχημη γεύση στο στόμα σας που μπορείτε να τη βιώσετε ως μεταλλική γεύση. Οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων και φάρμακα ή ασθένειες που προκαλούν ξηρότητα του στόματος, όπως ο ομαλός λειχήνας (χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια) και σύνδρομο ξηρότητας, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε μια μεταλλική γεύση. Ομοίως, η ξηροστομία που συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της γεύσης.

Ασθένειες του νευρικού συστήματος

Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της γεύσης. Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στον εγκέφαλο ή οπουδήποτε αλλού κατά μήκος των περιφερικών νεύρων που ελέγχουν τις αισθήσεις της γεύσης και της οσμής. Επειδή η γεύση και η οσμή συμπληρώνουν η μία την άλλη, μια διαταραχή της όσφρησης μπορεί να εκληφθεί ως ανωμαλία στην αίσθηση της γεύσης. Όγκοι, φλεγμονώδεις ασθένειες και αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν το κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί να σχετίζονται με μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Εγκυμοσύνη

Οι μεταβολές στις ορμόνες που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, προκαλούν την μεταλλική γεύση που αισθάνονται ορισμένες έγκυες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες προκαλούν μια μεταλλική γεύση στο στόμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άμεσες τοπικές επιδράσεις στη γεύση και την οσμή όπως η ρινική καταρροή ή η βουλωμένη μύτη ή η απελευθέρωση της ισταμίνης που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βακτηριακές λοιμώξεις, προβλήματα της καρδιάς και αρτηριακή πίεση, καρκίνος, υπερθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα, διαβήτης, καούρα, γλαύκωμα, οστεοπόρωση και αϋπνία, μπορεί να προκαλούν μεταλλική γεύση

 

Πηγή : ONMED.GR