Αθώες συνήθειες που δε γνωρίζατε πως καταστρέφουν τα δόντια

by Super User

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για την εκτεταμένη φθορά των δοντιών και μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στην εκδήλωση σοβαρών περιοδοντικών παθήσεων. Σκεφτήκατε όμως ποτέ ότι το κολύμπι ή ένα αεροπορικό ταξίδι μπορεί να είναι η αιτία να επισκεφθείτε επειγόντως τον οδοντίατρο;

Δείτε ποιες φαινομενικά αθώες συνήθειες μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα στα δόντια και γιατί.

1. Το ζεστό τσάι το χειμώνα

Μετά από μια βόλτα στο κρύο ένα ζεστό ρόφημα μοιάζει να είναι η ιδανική λύση. Ωστόσο, το τσάι, η ζεστή σοκολάτα και άλλα αντίστοιχα ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν μικρές ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές οι ρωγμές οφείλονται στην απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας και μπορεί να κάνουν τα δόντια εξαιρετικά ευαίσθητα εάν με την πάροδο του χρόνου γίνουν βαθύτερες.

2. Το κολύμπι στην πισίνα

Όταν κολυμπάμε, ανοίγουμε ασυναίσθητα το στόμα μας και μικρή ποσότητα χλωριωμένου νερού έρχεται σε επαφή με τα δόντια. Ειδικότερα εάν τα επίπεδα χλωρίου είναι υψηλά στην πισίνα, διαβρώνεται ο σκληρός ιστός που περιβάλλει το δόντι. Το χλώριο αντιδρά με το νερό παράγοντας μια ήπια μορφή υδροχλωρικού οξέος, το οποίο φθείρει τα δόντια.

3. Ένα ταξίδι με αεροπλάνο (εάν έχετε σφραγίσματα)

Οι αλλαγές στο υψόμετρο μπορεί να πυροδοτήσουν τον πονόδοντο, καθώς απειροελάχιστες ποσότητες αέρα παγιδεύονται κάτω από το σφράγισμα ή σε σημεία της στοματικής κοιλότητας που υπάρχουν κενά.

4. Οι καταδύσεις

Οι καταδύσεις είναι ένα συναρπαστικό χόμπι, το οποίο όμως συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εκδήλωση του πόνου στο σαγόνι, σε φθορά του ιστού των ούλων και στην εμφάνιση του ισχυρού πονόδοντου. Αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων είναι γνωστός στους οδοντιάτρους ως το «σύνδρομο του δύτη» και οφείλεται στην πίεση που ασκούν τα δόντια στον αναπνευστήρα αλλά και στις μεταβολές στα επίπεδα πίεσης του αέρα.