2 είναι τα ποτά που προστατεύουν από περιοδοντικές παθήσεις

by Super User

Ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο διαπίστωσαν ότι ο σκέτος καφές σε μέτριες ποσότητες μπορεί στην πραγματικότητα να προλάβει τις φθορές στα δόντια. Συγκεκριμένα ο καφές από το είδος Coffea canephora καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και χωρίς ζάχαρη καταστρέφει το στρώμα βακτηρίων που καλύπτει τα δόντια και συμβάλει στον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.

Coffee Beans

Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχει ο συγκεκριμένος καρπός. Τη σχετική μελέτη θα την βρείτε αναρτημένη στην επιθεώρηση Letters in Applied Microbiology.

Την ίδια σκέψη και λογική ακολούθησαν και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του οποίου η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Periodontology. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του καφέ καθιστά μια σημαντική στατιστική μείωση των περιστατικών περιοδοντικής απώλειας του οστού των δοντιών.

καφές
Τέλος, σε μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές από ισπανικό ερευνητικό κέντρο CSIC ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από το κουκούτσι του σταφυλιού μπορεί να προστατεύσει τα δόντια από την τερηδόνα. Ήδη παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από το κουκούτσι του σταφυλιού αλλά και το κόκκινο κρασί αναστέλλουν την εξάπλωση των βλαβερών βακτηρίων.
κόκκινη κρασί

Πηγές 123